Bakan Yılmaz, İstanbul Şehir Üniversitesi Mezuniyet Töreni´ne Katıldı  
Bakan Yılmaz, İstanbul Şehir Üniversitesi Mezuniyet Töreni´ne Katıldı

Bakan Yılmaz, İstanbul Şehir Üniversitesi Mezuniyet Töreni´ne Katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Şehir Üniversitesinin Dragos Kampüsünde düzenlenen mezuniyet törenine katıldı.

Bakan Yılmaz, İstanbul Şehir Üniversitesi Mezuniyet Töreni´ne Katıldı

Mezuniyet töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye´deki her başarının ve yükselmenin arkasında eğitimin olduğunu, dünya sıralamasında gelişmiş ülkelere oranla eğitimde Türkiye´nin çok iyi bir konumda olduğunu ancak daha ileri gidilmesi gerektiğini anlattı. Ayrıca Yılmaz, "Türkiye olarak milli gelirimizin yüzde 5,8´ini eğitime ayırıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise 5,2´sini ayırıyor. Biz onlardan çok daha fazla ayırıyoruz. Biz onlardan çok daha iyi bir noktadayız." dedi.

 

Bakan Yılmaz, "Türkiye´de iyi giden şeyler varsa bunların arasında eğitim de vardır. Bilimde başarı varsa eğitimdendir, sağlıkta başarı elde edilmişse eğitimdendir. O başarıyı sağlayan doktorlar bizim okullarımızda yetişti. İlkokul, orta, lise ve üniversitede onları biz yetiştirmişizdir. Hemşireler başarılıysa bizim okullarımızda yetişti. Turizm sektörü iyi bir noktadaysa bizim okullarımızdan yetişti. Ekonomi iyi bir noktadaysa ekonominin yöneticileri bizim okullarımızda yetişti." diye konuştu.

 

Ekonominin gelişmesinin eğitime, eğitimin gelişmesinin ise ekonomiye bağlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, ülkenin eğitimde geldiği noktaya bakıldığı zaman rakamların her şeyi açıkça ifade ettiğini dile getirdi. Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: "Ne kadar ekonomi o kadar eğitim, ne kadar eğitim o kadar ekonomi sözünün ikisi de doğrudur, biri diğerini destekler. Türkiye olarak milli gelirimizin yüzde 5,8´ini eğitime ayırıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise 5,2´sini ayırıyor. Biz onlardan çok daha fazla ayırıyoruz. Biz onlardan çok daha iyi bir noktadayız. Ama hedeflerimiz büyük, 16 bize yetmez, dünyanın 10 büyük ekonomisinden olmak istiyoruz ve bunu başarmak için mutlaka kaliteli bir eğitim vermemiz, fırsat eşitliğini sağlamamız lazım. Milli Eğitim Bakanlığı olarak ülkenin geleceğinin, iyi eğitim almış nitelikli insan gücüne bağlı olduğunu biliyoruz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, öğrenmeyi yetiştirmek, öğrenmeyi öğrenen, çağın gerektirdiği bilgi birikimi ve donanımlarına sahip olan genel değerlerle gurur duyan, evrensel değerlere açık olan yeteneklerine uygun bir eğitim vermek istiyoruz. Eğitime yönlendiriyoruz. Bakın üniversite sayısına, 2002 yılında 76 ve bugün 184 oldu. ´Ayırdığınız kaynaklarla neler yapıldı?´ denildiğinde üniversite sayısına bakabilirsiniz, 560 binin üzerinde öğretmenin atamasını gösterebilirsiniz, taşımalı eğitimi gösterilebilirsiniz. Ücretsiz kitap, süt ve üzüm dağıtımı gösterilebilir. Sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik okulların desteklenmesi gösterilebilir."

 

Üniversiteye giden öğrenci sayısı 7 milyon 300 bin civarında

Bakan Yılmaz, üniversiteye giden öğrenci sayısının 7 milyon 300 bin civarında olduğunu ve bu sayıyla Türkiye´nin dünyada ikinci ülke olduğunu kaydetti. Üniversitelerde 150 binin üzerinde öğretim üyesi olduğunu aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Önümüzdeki dönemde planlama kurulu getireceğiz. Yani hangi bölüme ne kadar öğrenci alacağımızı belirleyeceğiz. Ayrıca misyon paslaşmasını getireceğiz. Bu alanda 5 üniversite de belirledik ve her üniversitenin kopyasının veya bir benzerinin olmasını istemiyoruz. Mezun öğrencilere de şunu söylemek isterim. Bugün hepiniz hayat okulunun eşiğindesiniz. Notları ve imtihanları olmayan bu büyük mektepten diploma almak yok, ilim bitmez ve öğrenme ihtiyacımız varlığın sırları kadar sonsuzdur."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.